ΕΠΙΤΥΧΙΑ LOWER ADVANCED PROFICIENCY

 

 
Ειδικά για γονείς:
Πρακτικοί τρόποι για
να βοηθήσεις το παιδί σου στις εξετάσεις.

Μέρος 5ο

Από το Γιώργο Δροσουλάκη

   Στα προηγούμενα τέσσερα άρθρα είχες την ευκαιρία να διαβάσεις την άποψη διακεκριμένων καθηγητών και συγγραφέων για τους λόγους της μαζικής αποτυχίας των Ελλήνων διαγωνιζόμενων στις εξετάσεις LOWER και PROFICIENCY (οι απαντήσεις δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα του κλάδου της Αγγλόφωνης εκπαίδευσης ELΤ NEWS, τεύχος Ιουνίου & Αυγούστου 99), την προσωπική μου άποψη για τους λόγους που πρέπει να δίνεις και τις εξετάσεις του Michigan University, το γιατί το τμήμα προετοιμασίας των επανεξεταζομένων θα πρέπει να είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να εξυπηρετεί ΕΣΕΝΑ, γιατί η λανθασμένη επιλογή και χρήση του εκπαιδευτικού υλικού προετοιμασίας είναι ένας βασικός παράγοντας ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ και πώς να οργανώσεις τη μελέτη σου μερικές εβδομάδες πριν τις εξετάσεις LOWER.

   Το σημερινό και τελευταίο μέρος της σειράς αυτής δεν αφορά τις εξετάσεις αυτές άμεσα. Η ενεργή συμμετοχή και η ψυχολογική στήριξη του μαθητή από τους γονείς του θα έπρεπε να είναι κατά τη γνώμη μου αναπόσπαστο μέρος της προετοιμασίας του για τις εξετάσεις... οποιεσδήποτε εξετάσεις.

   Έγραψα τα παρακάτω άρθρα με σκοπό να δώσω πρακτικές ιδέες στον σύγχρονο υπεραπασχολημένο γονέα για το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει το παιδί του όχι μόνο στο σχολείο αλλά και γενικότερα με στις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη ζωή του. Προτείνω επίσης στους γονείς τη συνεχή τους επιμόρφωση σε θέματα ανατροφής και εκπαίδευσης μέσω της υπάρχουσας βιβλιογραφίας και συμβούλων εκπαίδευσης. Αν έχεις να προτείνεις κάτι που θα ήταν χρήσιμο σε γονείς ή μαθητές παρακαλώ έλα σε επαφή μαζί μου. Οι εμπειρίες σου μου είναι απαραίτητες.
 

1. Η Μαρία μου βγάζει τη ψυχή για να διαβάσει.

   Η εμπειρία σου έχει ήδη δείξει ότι το να είσαι γονέας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Όποτε προσπαθήσεις να κάνεις αλλαγές στο τρόπο με τον οποίο σχετίζεσαι με το παιδί σου, θα πρέπει να περιμένεις τη εμφάνιση προβλημάτων. Η απόφαση να βοηθήσεις το παιδί σου με τις σχολικές του εργασίες θα αλλάξει αναπόφευκτα το τρόπο που σχετίζεσαι μαζί του. ΄Ίσως αρχικά αντισταθεί στη βοήθειά σου. Ίσως όμως τη δεχτεί στην αρχή και την απορρίψει αργότερα. Όσο καλές και να είναι οι αρχικές σου προθέσεις σπάνια θα καταφέρεις να αποφύγεις στην πραγματικότητα, τις διαμάχες “ισχύος”.

   Τι θα μπορούσες να κάνεις για να αντιμετωπίσεις αυτά τα προβλήματα; Πρώτα από όλα πρέπει να καταλάβεις ότι τα προβλήματα που προκύπτουν από τη χαμηλή απόδοση του μαθητή στο σχολείο δεν οφείλονται πάντα στο παιδί, στο δάσκαλο ή στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ένας εκπληκτικά μεγάλος αριθμός των προβλημάτων αυτών πηγάζει από τις δικές σου εμπειρίες και συμπεριφορές. Αυτό είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Και η λύση είναι εφικτή! Το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι η επιθυμία σου να εξετάσεις τις προσδοκίες και τους τρόπους συμπεριφοράς σου και να αλλάξεις αυτά που δημιουργούν πρόβλημα.

   Μην ξεχνάς μερικές απλές αλλά πολύ σημαντικές αλήθειες: Εσύ είσαι ο ενήλικος. Το παιδί σου είναι ακόμα παιδί. Εσύ έχεις εμπειρίες πολλών χρόνων που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ενώ το παιδί είναι σχετικά νέο σε αυτό το κόσμο. Έχεις επίσης την ικανότητα να αναλύεις προβλήματα και να τα λύνεις. Το παιδί σου πιθανότατα δεν έχει ακόμη αναπτύξει αυτή τη τεχνική. Επίσης ο μικρός μαθητής στηρίζεται σε σένα σαν μεγαλύτερο και σοφότερο και προσδοκά από σένα να φτιάξεις τους κανόνες του παιχνιδιού. Η εμπειρία μου έδειξε ότι όσο περισσότερο ένα παιδί επαναστατεί και αντιστέκεται, τόσο περισσότερο ζητά κατά βάθος βοήθεια από τους γονείς του.

Δύο συνηθισμένα παράπονα που ακούω από γονείς:

    “Οι γονείς μου δεν είχαν ποτέ προβλήματα με τη σχολικές μου εργασίες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Μαρία μου βγάζει τη ψυχή για να διαβάσει”. Συμπεριφέρεσαι στο παιδί σου με το τρόπο που σε αντιμετώπιζαν οι γονείς σου; Ξεχνάς το γεγονός ότι από τότε έχουν περάσει τριάντα περίπου χρόνια. Και ότι εσύ δεν είσαι οι γονείς σου και το παιδί σου δεν είσαι εσύ.

   Παρόλο που οι περισσότεροι γονείς ισχυρίζονται ότι δεν θα αναθρέψουν τα παιδιά τους με το τρόπο που ανέθρεψαν αυτούς οι δικοί τους γονείς, επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τείνουμε να αντιγράφουμε τη συμπεριφορά των γονέων μας. Δεν είναι λάθος να χρησιμοποιείς την εμπειρία που απέκτησες από τους γονείς σου. Απλώς μην παραβλέψεις τελείως τη δική σου λογική και το ένστικτό σου.

   “Πρέπει να έχω επαναλάβει το ίδιο μάθημα πάνω από 1000! φορές… γιατί ο Κώστας δεν μπορεί να το καταλάβει;” Πολλοί γονείς μου λένε, “ δεν ξέρω πώς να τα καταφέρω. Δεν έχω την υπομονή για να κάνω το δάσκαλο”. Εδώ να ξέρεις ότι ακόμη και οι καλύτεροι δάσκαλοι κουράζονται από τους μαθητές τους. Από τη στιγμή που αναγνωρίζεις την ανυπομονησία σου και μπορείς να την ανεχτείς, μην επιτρέψεις να σου σταθεί εμπόδιο. Το πραγματικό πρόβλημα αρχίζει, όταν οι υπερβολικές σου προσδοκίες για τις σχολικές επιδόσεις του παιδιού σου γίνονται ανασταλτικός παράγοντας στο να του προσφέρεις ουσιαστική βοήθεια. Αν αντιληφθείς ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και ότι δεν είσαι το καταλληλότερο άτομο γι αυτή τη δουλειά, τότε χρησιμοποίησε ένα επαγγελματία δάσκαλο. Θα δεις πόσο θα διευκολύνεις τη ζωή σου.

[JAVASCRIPT-00968895162][JAVASCRIPT+01537515235]

2. Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου να θυμάται.

   Η μνήμη είναι το κλειδί της μάθησης. Και η εξάσκηση της μνήμης πρέπει να γίνεται κατά ένα μεγάλο μέρος και εκτός της σχολικής τάξης. Υπάρχουν τρεις βασικές τεχνικές για να βοηθήσεις το παιδί σου να αναπτύξει την ικανότητά του να θυμάται.

  1. Μέσω της επανάληψης. Αυτή είναι η κλασσικότερη και πιο αποτελεσματική μέθοδος. Ο μαθητής επαναλαμβάνει αυτό που διαβάζει “φωναχτά”. Μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου αποτελεσματικά αν συμμετάσχεις ενεργά. Η Β.Π. βοηθά τη μικρή της κόρη να θυμάται λέξεις και εκφράσεις της Αγγλικής, επαναλαμβάνοντας μαζί της τις λέξεις που η μαθήτρια ξεχνά. Μετά από μερικές προσπάθειες η μαθήτρια μπορεί να θυμάται όλες τις λέξεις που έχει να μάθει.
  2. Βοήθησε το μαθητή να οργανώσει τις πληροφορίες του μαθήματός του σε μικρότερες κατηγορίες. Αν για παράδειγμα έχει να μάθει μια λίστα με λέξεις, βοήθησέ τον να τις βάλει σε μικρότερες κατηγορίες. Είναι πολύ ευκολότερο να θυμάται ομάδες λέξεων. Αν το παιδί δεν μπορεί να λόγω ηλικίας να φτιάξει ομάδες από μόνο του, βοήθησέ το κάνοντάς του ερωτήσεις. Για παράδειγμα, να σου πει ποιες λέξεις αντιπροσωπεύουν ζώα ή φυτά. Είναι η αρχή για να μάθει να οργανώνει σε κατηγορίες, πληροφορίες πιο σύνθετης μορφής, όπως ουσιαστικά, επίθετα κτλ.
  3. Ακολούθησε το δρόμο των εικόνων. Μπορείς να βοηθήσεις παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας να αναπτύξουν μια πιο περίπλοκη τεχνική μνήμης που απαιτεί να βάλεις λέξεις και νοήματα σε ένα μεγαλύτερο πλαίσιο. Το κλειδί σε αυτή την περίπτωση, είναι να χρησιμοποιήσεις εικόνες που “διεγείρουν” τη μνήμη. Όταν το παιδί μαθαίνει ξενόγλωσσες λέξεις, κάποια βοηθήματα μνήμης μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά χρήσιμα. Σε πολλές γλώσσες, όπως στα Ιταλικά ή στα Γερμανικά τα ουσιαστικά παίρνουν άρθρο, που σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις δεν συμφωνούν στο γένος με το αντίστοιχο ουσιαστικό στα Ελληνικά. Για να θυμάται ο μαθητής το γένος της λέξης θα μπορούσε να συμπεριλάβει στην “νοηματική εικόνα” μία γυναίκα ή ένα άνδρα, που θα τον βοηθούσε να θυμάται το γένος του ουσιαστικού. Για ουσιαστικά ουδετέρου γένους το παιδί θα μπορούσε να διαλέξει ένα “ουδέτερο” αντικείμενο όπως ένα παιχνίδι. Ο στόχος για αυτόν που μαθαίνει μια ξένη γλώσσα, είναι να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε κάθε φορά που βλέπει μια πόρτα να σκέφτεται αυτόματα τη λέξη “door” και όχι να μεταφράζει από τα Ελληνικά στα Αγγλικά. Παρόλο αυτά, μέχρι κάποιος να φτάσει σε αυτό το σημείο αυτοματισμού, τα “βοηθήματα μνήμης” συνεισφέρουν σημαντικά στο να γεφυρώσουν την Αγγλική λέξη με την αντίστοιχη Ελληνική.

3. Η σωστή προετοιμασία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας αντιμετώπισης του άγχους στις εξετάσεις.

   Η ανησυχία και το άγχος που οι εξετάσεις δημιουργούν στους μαθητές είναι ίσως το χειρότερο πράγμα που αντιμετωπίζει ένα παιδί κατά τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων. Εδικά στις τάξεις του Λυκείου όπου ο συναγωνισμός για το καλύτερο δυνατόν βαθμό, πολλαπλασιάζει τη πίεση που δέχεται ο μαθητής. Το ίδιο συμβαίνει πολύ συχνά και στις Αγγλόφωνες εξετάσεις για τα διπλώματα του LOWER και PROFICIENCY. Η εξεταστική ύλη είναι πιο δύσκολη και η μελλοντική σταδιοδρομία πολλών εξεταζομένων εξαρτάται από το αποτέλεσμα των εξετάσεων. Ο έλεγχος του άγχους είναι λοιπόν ένας σημαντικός παράγοντας επιτυχίας. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι με κατάλληλη εξάσκηση ο εξεταζόμενος μπορεί να μάθει να ελέγχει αυτό το άγχος, σε τέτοιο βαθμό που να μπορέσει να αποδώσει ανάλογα με τις πραγματικές του δυνατότητες και προετοιμασία που έχει ήδη κάνει.

   Μία από τις πιο αποδοτικές τεχνικές ελέγχου του στρες των εξετάσεων, είναι το να ξέρει ο μαθητής άριστα την ύλη, πάνω στην οποία θα εξεταστεί. “Ο πιο σίγουρος τρόπος για να αυξήσεις το άγχος σου, είναι λοιπόν να πας στις εξετάσεις ελλιπώς προετοιμασμένος.

   Παρόλα αυτά είναι εκπληκτικό το γεγονός το πόσοι μαθητές δίνουν εξετάσεις χωρίς να έχουν προετοιμαστεί στοιχειωδώς. Η καλύτερη δυνατή γνώση της ύλης, δεν προϋποθέτει υποχρεωτικά επιτυχία στις εξετάσεις, αλλά συμβάλλει όμως σημαντικά στην καλύτερη απόδοση. Και θα έχει φυσικά σαν αποτέλεσμα την μείωση του άγχους και αύξηση της αυτοπεποίθησης του εξεταζομένου.

   Ο μαθητής μπορεί να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα για να σιγουρευτεί ότι έχει προετοιμαστεί επαρκώς:

  • Φτιάξε ένα πρόγραμμα, όπου θα μπορείς να αφιερώνεις συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για κάθε μάθημα στο οποίο θα εξεταστείς.
  • Φτιάξε μια λίστα με τα θέματα ή τα κεφάλαια που πρέπει να έχεις καλύψει την ημέρα των εξετάσεων.
  • Επανέλαβε όλα τα σημεία στα οποία έκανες λάθος κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Σιγουρέψου ότι έχεις οργανώσει κάποιο τρόπο καταγραφής των λαθών σου.
  • Επανέλαβε όλους τους κανόνες και τύπους που έμαθες κατά τη σχολική χρονιά. Σιγουρέψου ότι ξέρεις ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ τη χρήση τους και μπορείς να θυμάσαι ένα παράδειγμα χρήσης για κάθε περίπτωση.

4. Γίνε ο καλύτερος σύμμαχος του παιδιού σου κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

   Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο μαθητής είναι κατά ένα μεγάλο μέρος ο καθρέφτης των γονέων του. Έτσι αναπόφευκτα τις περισσότερες φορές, τα παιδιά κουβαλούν στη πλάτη τους, τις ελπίδες, τα μελλοντικά σχέδια και τα όνειρα της μαμάς και του μπαμπά. Στη σημερινή εποχή των πολλών διαζυγίων, όπου οι διαζευγμένοι γονείς συχνά ξαναπαντρεύονται, ο μαθητής ίσως να έχει και παραπάνω από δύο ανθρώπους που “νομίζουν” ότι είναι μέρος της ζωής του και της σχολικής του επιτυχίας.

   Ακόμη κι αν οι προθέσεις τους είναι καλές, πολλοί γονείς μετατρέπονται σε πραγματικό πρόβλημα, όταν οι προσδοκίες τους για τα παιδιά τους είναι εξωπραγματικές. Και αυτό φυσικά έχει άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση του άγχους κατά τη περίοδο των εξετάσεων. “Οι γονείς συχνά πιέζουν υπερβολικά τα παιδιά τους και γίνονται ανυπόφοροι” λέει χαρακτηριστικά ο Dr R. Stokes, Διευθυντής του τμήματος Συνεχούς Εκπαίδευσης στο Villanova University. “Μου είναι αδύνατο να καταλάβω τη τάση τους να κάνουν ορισμένα προγράμματα και να ΑΠΑΙΤΟΥΝ από τα παιδιά τους να τα ακολουθήσουν”.

   Οι προσωπικές μου εμπειρίες είναι γεμάτες από παραδείγματα γονέων που ήθελαν τα παιδιά τους να γίνουν υποχρεωτικά “επιστήμονες” με αποτέλεσμα τη δημιουργία νευρωτικών ατόμων που κατέληγαν στο να μισούν οτιδήποτε έχει σχέση με τη μάθηση.

   Ακούγεται πολύ όμορφα το να λέμε ότι ο Γιώργος μου θα γίνει γιατρός, και να φέρνουμε στο μυαλό μας όλα τα οφέλη, κοινωνικά, ψυχολογικά και κοινωνικά που θα προκύψουν από μία τέτοια πιθανή επιτυχία του μαθητή. Τι θα γίνει όμως αν το παιδί δεν μπορέσει να μετατρέψει αυτά τα όνειρα σε πραγματικότητα; Και πώς θα βοηθήσεις το μαθητή να μειώσει το άγχος που του δημιουργούν τέτοιες σκέψεις; Ειδικά αν αντιληφθείς ότι ο δεκαεπτάχρονος Γιώργος δεν θέλει να ακολουθήσει το “προγραμματάκι” που έφτιαξες για το μέλλον του;

   Οι καλύτερη τακτική να βοηθήσεις το παιδί να αντιμετωπίσει τη πίεση των εξετάσεων που πλησιάζουν, είναι να τον αφήσεις να προετοιμαστεί με ηρεμία και να επιλέξει αυτό που ο ίδιος επιθυμεί να κάνει όσο αφορά τη σχολή και την καριέρα που θ’ ακολουθήσει.

   Όποια και να είναι τα όνειρά σου για το μέλλον του παιδιού σου, προσπάθησε να του συμπαρασταθείς με θετικό τρόπο, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο των εξετάσεων και άφησε του πάντα περιθώριο για να ανακάμψει ψυχολογικά από μία πιθανή αποτυχία.

   Μην ξεχνάς ποτέ, ότι ο αντικειμενικός σκοπός της παιδείας είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να μαθαίνουν να προσαρμόζονται στις συνεχείς μεταβαλλόμενες κοινωνικές συνθήκες…και οι προσπάθειες σου πρέπει να εστιαστούν στο να βοηθήσεις το μαθητή να αγαπήσει τη μάθηση…και όχι να ικανοποιήσει τις δικές σου φιλοδοξίες. Η επιβίωση στον εικοστό πρώτο αιώνα θα εξαρτάται από την ικανότητά μας να ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ συνεχόμενα. Δείξε του λοιπόν ότι οι εξετάσεις δεν πρέπει να του σταματήσουν τη διάθεση να μαθαίνει.

***************

Αν προετοιμάζεσαι για τις εξετάσεις του LOWER / PROFICIENCY, ο Γιώργος Δροσουλάκης, καθηγητής Αγγλικής, μπορεί να σε βοηθήσει να επιτύχεις στις εξετάσεις, δείχνοντας σου πώς ν' αποφύγεις τα 14 λάθη που κάνει το 50% των εξεταζομένων. Πέρασε τις εξετάσεις LOWER, με τον ευκολότερο τρόπο, ακολουθώντας τα αναλυτικά βήματα του βιβλίου του " Μπορείς κι ΕΣΥ να περάσεις τις εξετάσεις του LOWER (CCE/FCE) ... αν ξέρεις πώς ν' αποφύγεις τα 14 λάθη που οδηγούν στην αποτυχία χιλιάδων εξεταζομένων."

Επωφεληθείτε από την εμπειρία του Γιώργου Δροσουλάκη... Ρωτήστε τον!

Έχετε απορίες για τις εξετάσεις TOEIC;... Χρειάζεστε διευκρινήσεις στις αναπάντητες ερωτήσεις σας; Θα σας απαντήσει σε 48 ώρες... ΔΩΡΕΑΝ ΕΔΩ!