ΕΠΙΤΥΧΙΑ LOWER ADVANCED PROFICIENCY

 


 Τι να κάνεις για να προετοιμαστείς
σωστάκαι να αποφύγεις την
αποτυχία στις εξετάσεις
Lower Advanced Proficiency!

Μέρος 2ο

Από το Γιώργο Δροσουλάκη

   Στο προηγούμενο άρθρο (1ο) είχες την ευκαιρία να διαβάσεις την άποψη διακεκριμένων καθηγητών και συγγραφέων για τους λόγους της μαζικής αποτυχίας των Ελλήνων διαγωνιζομένων στις εξετάσεις LOWER/PROFICIENCY (οι απαντήσεις δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα του κλάδου της Αγγλόφωνης εκπαίδευσης ELΤ NEWS, τεύχος Ιουνίου 99).

   Ο περιορισμένος χώρος της εφημερίδας δεν έδωσε τη δυνατότητα στους πραγματικά αξιόλογους αρθρογράφους να απαντήσουν αναλυτικά την τέταρτη ερώτηση: “Τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση;”

   Θα προσπαθήσω να σου δώσω με τον απλούστερο δυνατό τρόπο τα βήματα που θα μπορούσες να ακολουθήσεις για να περάσεις τις εξετάσεις αυτές. Αποσκοπώ στο να σε βοηθήσω να οργανώσεις τη σκέψη σου και το διάβασμά σου για να πάρεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

 Θα είμαι ΑΠΟΛΥΤΟΣ σε ένα πράγμα: αυτές οι εξετάσεις δεν απευθύνονται στους τεμπέληδες. Αν δεν έχεις την ικανότητα να αυτοπειθαρχείς όσο αφορά τη συστηματική δουλειά και μελέτη ΚΑΝΕΙΣ καθηγητής και ΚΑΝΕΝΑ σύστημα εκμάθησης δεν μπορούν να σε βοηθήσουν να πετύχεις.

   Θα ήθελα επίσης να προσκαλέσω τους συναδέλφους από όλη την Κρήτη την Ελλάδα και την Κύπρο να μου γράψουν για τις λύσεις που προτείνουν για αυτές τις εξετάσεις.

   Δεν πρόκειται να ξαναγράψω εδώ το βιβλίο “Μπορείς κι ΕΣΥ να περάσεις τις εξετάσεις του LOWER (CCE/FCE)… αν ξέρεις πώς ν’ αποφύγεις τα  14 λάθη που οδηγούν στην αποτυχία  χιλιάδων εξεταζομένων”. Οι απόψεις των προαναφερθέντων καθηγητών και συγγραφέων σχεδόν ταυτίζονται με τις δικές μου. 

 Θεωρώ ότι πρέπει να έχεις συγκεκριμένες πληροφορίες για να αποφασίσεις με ποιο τρόπο θα οργανώσεις τη μελέτη σου. Στα άρθρα που ακολουθούν θα σου εξηγήσω το λόγο για τον οποίο προτρέπω τους μαθητές μου να δίνουν ΚΑΙ τις εξετάσεις του Michigan University, γιατί η επιλογή του εκπαιδευτικού υλικού είναι μια από τις δυσκολότερες δουλειές ενός καθηγητή Αγγλικής και κατ’ επέκταση γιατί θα πρέπει να φοιτήσεις σε τμήμα που καλύπτει τις δικές σου ανάγκες και όχι τις ανάγκες του φροντιστηρίου ή του καθηγητή. Τελειώνω με την περίληψη της ύλης που θα πρέπει να ξέρεις απαραιτήτως την ημέρα των εξετάσεων.

Τι πρέπει να ξέρεις για τα Certificates του Michigan University πριν αποφασίσεις για το τρόπο προετοιμασίας που θα σου επιτρέψει να αποκτήσεις τα διπλώματα του LOWER, ADVANCED & PROFICIENCY.

   Όταν ενημερώθηκα σε σεμινάριο που πραγματοποίησε η Ελληνοαμερικανική Ένωση για τις εξετάσεις LOWER & PROFICIENCY του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν, ήμουν πολύ επιφυλακτικός για τη χρησιμότητα που θα μπορούσαν να έχουν αυτά τα διπλώματα για τους μαθητές μου. Η πρώτη μου σκέψη ήταν για το αν οι μαθητές θα μπορούσαν να αντέξουν το βάρος μιας επιπρόσθετης εξέτασης τη στιγμή που το πρόγραμμά τους ήταν ήδη υπερβολικά επιβαρημένο. 

 Επιπρόσθετα, αντιμετώπισα την σχετική αρνητική στάση των μαθητών και γονέων που θεωρούσαν ότι τα διπλώματα επιπέδου LOWER & PROFICIENCY του Cambridge University ήταν τα “καλά”. Μου προξένησε μάλιστα εντύπωση το γεγονός ότι η εφημερίδα ELΤ NEWS που πραγματοποίησε την έρευνα για την μαζική αποτυχία των Ελλήνων διαγωνιζομένων αγνόησε παντελώς τα διπλώματα του Michigan University.

   Ας δούμε λοιπόν μερικά πραγματικά γεγονότα . Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ανατρέξω στην Ελληνική Νομοθεσία που αφορούσε την αναγνώριση των εν λόγω διπλωμάτων. (Είναι πάγια τακτική μου να προετοιμάζω τους μαθητές μου μόνο σε ανεγνωρισμένα διπλώματα). Έτσι ανακάλυψα ότι: “Η πολύ καλή γνώση της ξένης γλώσσας αποδεικνύεται  με πτυχία του FIRST CERTIFICATE IN ENGLISH (LOWER) των Πανεπιστημίων Michigan και Cambridge για την Αγγλική γλώσσα, ή αντίστοιχο τίτλο άλλης ξένης γλώσσας”.... “Η άριστη γνώση ξένης γλώσσας αποδεικνύεται με πτυχίο PROFICIENCY των Πανεπιστημίων Michigan και Cambridge (για την Αγγλική γλώσσα)”.

   Το παραπάνω απόσπασμα είναι παρμένο από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ Α.Σ.Ε.Π., άρθρ. 3, 13 Φεβρουαρίου 1996

Π ρ ο κ ή ρ υ ξ η

   Πλήρωσης με σειρά προτεραιότητας θέσεων Υπηρεσιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και Φορέων Υπουργείων Εθνικής ΄Άμυνας, Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Γεωργίας, Υγείας Πρόνοιας, Εθνικής ΠΑΙΔΕΙΑΣ και Θρησκευμάτων, Εμπορικής Ναυτιλίας, Δημόσιας Τάξης, Περιβάλλοντος - Χωροταξίας και Δημοσίων ΄Έργων, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, Εμπορίου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

   Είναι λοιπόν ΜΥΘΟΣ ότι τα διπλώματα επιπέδου LOWER & PROFICIENCY του Cambridge University είναι Νομικά εγκυρότερα ή “καλύτερα” από τα αντίστοιχα του Michigan University. Επίσης κανένα από τα δύο παραπάνω Πανεπιστήμια ΔΕΝ ισχυρίστηκε ΠΟΤΕ ότι το δικά του Cerificates είναι καλύτερα από του άλλου.

   Τα μόνα συγκριτικά (ενδεικτικά) στοιχεία είναι το ποσοστό επιτυχίας των εξεταζομένων στις εξετάσεις.

Παράδειγμα: Ιούνιος 1998

   Ποσοστό Επιτυχίας διαγωνιζομένων για το Cerificate of Proficiency του Πανεπιστημίου Cambridge: 30.50% (πηγή: Βρετανικό Συμβούλιο)

   Ποσοστό Επιτυχίας στο “Final” των διαγωνιζομένων για το Cerificate of Proficiency του Πανεπιστημίου Michigan: 54% (πηγή: Michigan Quarterly, September 1998).

   Βλέπεις λοιπόν ότι το πτυχία του Πανεπιστημίου Μichigan θεωρούνται ΙΣΟΤΙΜΑ με αυτά του Cambridge από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού σαν αποδεικτικό της πολύ καλής γνώσης ή της άριστης γνώσης της Αγγλικής γλώσσας για πλήρωση των θέσεων Υπηρεσιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και Φορέων των παραπάνω Υπουργείων.

   Με άλλα λόγια, δεν έχει καμιά διαφορά το αν έχεις αποκτήσει το πτυχίο F.C.E. του Πανεπιστημίου Cambridge ή το C.C.E. του Πανεπιστημίου Μichigan.

   Δίδοντας λοιπόν τις εξετάσεις για την επιπλέον απόκτηση του C.C.E., πρακτικά διπλασιάζεις την πιθανότητα να αποκτήσεις το πτυχίο πιστοποίησης της “Πολύ καλής γνώσης” της Αγγλικής γλώσσας, που δέχονται οι Ελληνικές Δημόσιες Υπηρεσίες όταν ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ προσωπικό.

Γλυτώνεις πολύ κόπο, χρόνο, χρήματα και ΑΓΧΟΣ...

   Τον Ιούνιο του 1996 το ποσοστό επιτυχίας των Υποψηφίων για τις εξετάσεις του C.C.E. ήταν 62% (Πηγή, Τhe Michigan Quarterly, September 96). Tην ίδια εποχή, Μάιος 96, το ποσοστό επιτυχίας των Υποψηφίων για τις εξετάσεις του F.C.E. (Cambridge) ήταν 46,93% (Πηγή, ΕLT NEWS, October 96).

   Oι στατιστικές αυτές ενδείξεις (ΜΟΝΟ ενδείξεις) σε αφήνουν να καταλάβεις ότι η πιθανότητα να περάσεις το C.C.E. (Michigan) είναι περίπου η ίδια με το να περάσεις το F.C.E. (Cambridge).

   Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να μην επιδιώξεις να περάσεις και τις δύο εξετάσεις, δεδομένου φυσικά ότι έχεις προετοιμαστεί. Αν καταφέρεις ν’ αποκτήσεις τουλάχιστον το ένα από τα δύο διπλώματα, τότε γλυτώνεις στην κυριολεξία από την ταλαιπωρία να δώσεις ξανά την επόμενη φορά.

   Φαντάσου τις παραπάνω ώρες διδασκαλίας, τον κόπο και τα χρήματα που εξοικονομείς, αν περάσεις τις παραπάνω εξετάσεις.

[JAVASCRIPT-00968895162][JAVASCRIPT+01537515235]


Η ύλη που θα καλύψεις για το C.C.E. είναι σχεδόν η ίδια με το F.C.E.

   Τι είναι λοιπόν αυτό το test και από τι μέρη αποτελείται.

   Η ύλη που σου ζητείται να καλύψεις για το C.C.E. είναι σχεδόν η ίδια με την ύλη του F.C.E.

   Αν λοιπόν έχεις αποκτήσει το λεξιλόγιο και γνωρίζεις τη χρήση των κανόνων γραμματικής που περιγράφω σε άρθρο που ακολουθεί τότε το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς σου έχει γίνει. Το ίδιο ισχύει και για τη βήμα προς βήμα δουλειά γιά την έκθεση, το Reading Comprehension και κατ’ επέκταση το Οral part .

Aς δούμε αναλυτικότερα τι χρειάζεται να κάνεις για να περάσεις το test.

   To πρώτο μέρος αποτελείται από 130 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Πολλοί μαθητές προτιμούν αυτό τον τρόπο εξέτασης, επειδή θεωρούν ότι το ν’ απαντήσεις σε τέτοιου είδους ασκήσεις ταιριάζει περισσότερο στο χαρακτήρα τους.

   Οι πρώτες 50 ασκήσεις είναι ασκήσεις γραμματικής. Οι επόμενες 50 είναι ασκήσεις λεξιλογίου.

   Εδώ σου ζητείται να έχεις επαρκή γνώση στη χρήση των ουσιαστικών, επιθέτων, ρημάτων, επιρρημάτων και συνδέσμων. Είναι ύλη που έχεις ήδη καλύψει, αν προετοιμάζεσαι για το F.C.E. (Cambridge).

   Oι τελευταίες 30 ερωτήσεις βασίζονται σε κείμενα “Reading Comprehension”. Tα κείμενα εδώ διαφέρουν σε μερικά μέρη από τα κείμενα του “Reading Comprehension” του F.C.E. αλλά ο τρόπος μελέτης είναι ακριβώς ο ίδιος.

   Στην έκθεση σου ζητείται να επιλέξεις ένα θέμα από δύο επιλογές. Θα επιλέξεις μεταξύ ενός γράμματος και μιας έκθεσης ιδεών. Εκατόν πενήντα έως διακόσιες λέξεις είναι αρκετές για την ανάπτυξη του θέματος. Η άλλη διαφορά με το “Writing paper στο F.C.E.” είναι ότι ο εξεταζόμενος έχει 30 λεπτά αντί για 45 για την έκθεσή του.

   Το Speaking test (προφορικά) αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο θα παρουσιάσεις προσωπικές (αλλά όχι απόρρητες πληροφορίες) [4 λεπτά]. Στο δεύτερο, θα περιγράψεις εικόνες που θα σου δοθούν και θα αναλύσεις κάποιο θέμα που έχει σχέση μ’ αυτές (5 λεπτά). Στο τρίτο θα σου ζητηθεί να λάβεις μία απόφαση βασισμένη σε πληροφορίες που ζήτησες από τον εξεταστή σου στο δεύτερο μέρος. Θα πρέπει να δικαιολογήσεις την απόφασή σου (5 λεπτά).

   Το ακουστικό μέρος περιέχει 50 (πενήντα) ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και χωρίζεται σε 2 μέρη. Το πρώτο μέρος αποτελείται από 25 περίπου μικρής διάρκειας διάλογους ή αναγγελίες και το δεύτερο μέρος είναι μία ραδιοφωνική συνέντευξη με άλλες 25 περίπου ερωτήσεις. Η ταχύτητα ομιλίες είναι λίγο μικρότερη από την ταχύτητα της ομιλίας των Αγγλόφωνων. Η κασέτα ΔΕΝ περιέχει αποπροσανατολιστικούς ήχους, ή θορύβους εκτός από τον ήχο των ομιλητών.. Δεν απαιτείται από τη μεριά σου ΚΑΘΟΛΟΥ να διαβάσεις ή να γράψεις κατά τη διάρκεια της εξέτασης (εκτός φυσικά από το να σημειώσεις την απάντησή σου στο Answer sheet).

   Είναι εμφανές λοιπόν ότι ωφελείσαι με πολλούς τρόπους αν δώσεις τις εξετάσεις για το C.C.E. του Μichigan.

  • Διπλασιάζεις τις πιθανότητες απόκτησης του πτυχίου που πιστοποιεί την καλή γνώση των Αγγλικών σου... και είναι αναγνωρισμένο από τις Ελληνικές Κρατικές Υπηρεσίες. 
  • Μειώνεις το ρίσκο της αποτυχίας σου στις Αγγλόφωνες εξετάσεις που σου κοστίζει το χάσιμο του καλοκαιριού και των διακοπών σου για να προετοιμαστείς ξανά. 
  • Εξοικειώνεσαι με το στυλ των εξετάσεων του Μichigan University και έτσι μπορείς πιο άνετα να μελετήσεις και να περάσεις αργότερα τις εξετάσεις του Ρroficiency (Aν εσύ το επιθυμείς). 

   Κι όλα αυτά με ελάχιστα έξτρα κόπο ή χρήματα.

Δύο τελευταίες λέξεις

   Απ’ ότι βλέπεις είμαι φανατικός υποστηρικτής του να τελειώνεις με το άγχος των Αγγλόφωνων εξετάσεων, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το Πανεπιστήμιο του Μichigan και η Ελληνοαμερικανική Ένωση (Εκπρόσωπος του Αμερικάνικου Υπουργείου Παιδείας στην Ελλάδα) σου δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Αν σ' ενδιαφέρει η απόκτηση των διπλωμάτων LOWER, ADVANCED & PROFICIENCY επειδή τα θεωρείς απαραίτητα για την πρόσβασή σου στην αγορά εργασίας τότε ΔΕΝ έχει καμία σημασία από πιο Πανεπιστήμιο τα αποκτάς. Σε περίπτωση που κάποιος σου δηλώσει ότι το ένα εκ των δύο είναι καλύτερο από το άλλο, ζήτησέ του να σου δικαιολογήσει την άποψή του ΓΡΑΠΤΩΣ.

   Άρπαξε αυτή την ευκαιρία για να μπορέσεις να ησυχάσεις από το άγχος που δημιουργούν σε πολλούς οι Αγγλόφωνες εξετάσεις... και χρησιμοποίησε το χρόνο που θα κερδίσεις, στην προετοιμασία σου για την εισαγωγή σου στα Α.Ε.Ι.... ή στις διακοπές σου.

   Στο επόμενο άρθρο (ημερομηνία) σου εξηγώ γιατί το τμήμα προετοιμασίας των επανεξεταζομένων θα πρέπει να είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να εξυπηρετεί ΕΣΕΝΑ ... και γιατί η λανθασμένη επιλογή και χρήση του εκπαιδευτικού υλικού προετοιμασίας είναι ένας βασικός παράγοντας ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ στις εξετάσεις.

*******

Αν προετοιμάζεσαι για τις εξετάσεις του LOWER / PROFICIENCY, ο Γιώργος Δροσουλάκης, καθηγητής Αγγλικής, μπορεί να σε βοηθήσει να επιτύχεις στις εξετάσεις, δείχνοντας σου πώς ν' αποφύγεις τα 14 λάθη που κάνει το 50% των εξεταζομένων. Πέρασε τις εξετάσεις LOWER, με τον ευκολότερο τρόπο, ακολουθώντας τα αναλυτικά βήματα του βιβλίου του " Μπορείς κι ΕΣΥ να περάσεις τις εξετάσεις του LOWER (CCE/FCE) ... αν ξέρεις πώς ν' αποφύγεις τα 14 λάθη που οδηγούν στην αποτυχία χιλιάδων εξεταζομένων."

Επωφεληθείτε από την εμπειρία του Γιώργου Δροσουλάκη... Ρωτήστε τον!

Έχετε απορίες για τις εξετάσεις TOEIC;... Χρειάζεστε διευκρινήσεις στις αναπάντητες ερωτήσεις σας; Θα σας απαντήσει σε 48 ώρες... ΔΩΡΕΑΝ ΕΔΩ !