ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ - Πώς ο στόχος σε βοηθά να έχεις επιτυχία στη δουλειά, στις σχέσεις σου και στην καριέρα σου

 

Γιατί η επιχείρηση σου χρειάζεται επιχειρηματικό σχέδιο δράσης για να πετύχει!

Τα 20 βήματα για ν' αυξήσεις το κέρδος της επιχείρησης σου

Μέρος 1ο
Από το Γιώργο Δροσουλάκη

Μιλώ καθημερινά με επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα και μαθαίνω ότι ελάχιστοι από αυτούς έχουν καταστρώσει επιχειρησιακό πλάνο για την ανάπτυξη της επιχείρησης τους.

   Η επιτυχία οποιασδήποτε επιχείρησης είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού. Πρέπει να έχεις ένα γραπτό επιχειρηματικό σχέδιο που θα καθορίζει το λόγο της ύπαρξής σου στην αγορά, τους οικονομικούς στόχους της επιχείρησής σου και τους τρόπους που η επιχείρηση αυτή θα φτάσει στους στόχους της.

   Παρά την αναγκαιότητα ενός τέτοιου πλάνου η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ αποφεύγει την σύνταξη ενός τέτοιου επιχειρηματικού σχεδίου. Και δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι το 80% των νέων μικρών επιχειρήσεων “βάζει λουκέτο” στα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας τους. Και δεν υπολογίζονται οι επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές για λόγους “εγωισμού” του ιδιοκτήτη τους παρά το γεγονός ότι είναι ζημιογόνες.

   Οι λόγοι που αποτρέπουν τους ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων να σχεδιάσουν το ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ για αυτούς πλάνο είναι:

  • Η αναβλητικότητα: “έχω πολλά γραπτά να διορθώσω... και πρέπει να συζητήσω με τον καθηγητή της D Class για τη πρόοδο της Μαρίας”.

  • Εναντιότητα στο προγραμματισμό: πολλοί έμποροι υπηρεσιών είναι - ή νομίζουν ότι είναι- “ελεύθερα πνεύματα” και ο σχεδιασμός μιας εμπορικής στρατηγικής τους περιορίζει το πεδίο δράσης. Φυσικά, μην έχεις καμιά απαίτηση από το μαθητή σου να ακολουθεί πρόγραμμα μελέτης (ή από το υπαλληλικό σου προσωπικό να εργάζεται αποδοτικά) αν εσύ ο ίδιος δεν πιστεύεις στον προγραμματισμό της εκπαιδευτικής σου επιχείρησης, όπου το πρόγραμμα σπουδών είναι ένα ΜΟΝΟ μέρος του ευρύτερου επιχειρησιακού σου πλάνου.

  • Η σιγουριά ότι έχουν το πλάνο στο “μυαλό” τους: είναι εκπληκτικό το ότι πολλοί άνθρωποι, πιστεύουν πως μερικές ασαφείς σκέψεις που για τους τρόπους προώθησης των υπηρεσιών και των προϊόντων τους, αποτελούν επιχειρηματικό πλάνο.

  • Ο φόβος ότι το επιχειρηματικό σχέδιο θα αποκαλύψει τις ανεπάρκειές τους όταν αποτύχουν να φτάσουν τους στόχους πού έθεσαν. Ενώ θα έπρεπε να επιζητούν με κάθε τρόπο το προσδιορισμό αυτών των αδυναμιών για να βελτιωθούν στην επόμενη φάση του σχεδίου τους.

   Το δυσκολότερο βέβαια πράγμα δεν είναι ο σχεδιασμός αυτού του επιχειρησιακού σου πλάνου αλλά η τήρηση του εκ μέρους σου.

Πόσο καιρό όμως θα σου πάρει για να δεις τα αποτελέσματα από τη σκληρή σου δουλειά;

Αν είχες εστιατόριο σε τουριστική περιοχή της Κρήτης ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της επιχείρησής σου θα ΠΡΕΠΕΙ να αποδώσει ΑΜΕΣΩΣ μόλις φτάσουν στη περιοχή του εστιατορίου σου οι πρώτοι τουρίστες (αν νομίζεις ότι το εστιατόριο δεν χρειάζεται επιχειρηματικό σχεδιασμό κάνεις μεγάλο λάθος... επισκέψου το GOODY’S της περιοχής σου... για μένα η κάθε επίσκεψη εκεί αποτελεί ΔΩΡΕΑΝ σεμινάριο μάρκετινγκ).

Το "προϊόν" δεν είναι αυτό που νομίζεις

Ό,τι κι αν πουλάς στηρίζεσαι σε μεγάλο βαθμό, στην δημιουργία ανθρωπίνων σχέσεων... σε πραγματικούς ψυχικούς δεσμούς μεταξύ εσένα και των πελατών σου.

  Με άλλα λόγια, το «προϊόν» σου, δεν είναι απλά ένα κουστούμι ή μια τηλεόραση.

Είναι το «πακέτο» που συνθέτει το "κουστούμι + η σχέση σου με τον πελάτη + η εμπειρία του εντός του καταστήματός σου + η ευκολία πρόσβασης στο κατάστημα
off ή on-line"

Ό,τι κι αν εμπορεύεσαι είσαι υποχρεωμένος να αντιμετωπίζεις την επιχείρησή σου ως μακροπρόθεσμη επένδυση... και όχι σαν πηγή γρήγορου κέρδους. Δεν θα μάθεις ποτέ, μα ποτέ, το αν το επιχειρηματικό σχέδιο δράσης σου είναι αποτελεσματικό μέσα σε δύο ή τρεις μήνες.

Μόνο η μακροχρόνια τήρηση του προγράμματος σου θα αποφέρει κέρδη και μόνο έτσι θα μπορέσεις να το φέρεις σε σχεδόν τέλεια μορφή και να αποκομίσεις το μάξιμουμ το κερδών που έχεις προγραμματίσει.

 Διάβασε στο 2ο μέρος τα 20 βήματα επιτυχίας του επιχειρηματικού πλάνου ΕΔΩ

 

NEO! Το Χρυσωρυχείο του Internet

ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Αν θέλεις κι εσύ
ν' αυξήσεις
τα κέρδη απο
το Ιντερνετ
πάτησε ΕΔΩ